Wetenschappelijke evidentie voor bewegen in de preventie en behandeling van burn-out.

Knapen, J., Moriën, Y, & Vancampfort, D. (2017). Evidentie voor lichaamsbeweging in de preventie en behandeling van burn-out. Neuron, 22, 4.

AZERTIE is gespecialiseerd in de re-integratie van werknemers met een burn-out en ontwikkelt hiervoor wetenschappelijk onderbouwde modules zoals de talentenscan, de mentale en psychomotorische training. De psychomotorische training is gebaseerd op het basisprincipe ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. Yves Moriën, directeur AZERTIE en klinisch psycholoog, Jan Knapen, psychomotorisch therapeut en wetenschappelijk medewerker AZERTIE, en Davy Vancampfort, postonderzoeker KU Leuven, publiceerden het artikel ‘Evidentie voor lichaamsbeweging in de preventie en behandeling van burn-out’ in het medisch tijdschrift ‘Neuron’. Het artikel bespreekt de diagnostiek van burn-out (een energiestoornis) en de differentiaal diagnose met depressie (een stemmingsstoornis). Ernstige burn-out gaat vaak gepaard met psychische aandoeningen (depressie en angststoornissen) en somatische gezondheidsproblemen zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2 en spier- en gewrichtsklachten. De auteurs bespreken de wetenschappelijke evidentie van bewegen bij burn-out en geven concrete adviezen voor bewegingsgerichte interventies. De psychomotorische training wordt in groep aangeboden, maar op maat van de individuele mogelijkheden en de psychische en somatische klachten. Een geïndividualiseerd bewegingsprogramma versterkt de mentale en fysieke veerkracht waardoor het re-integratieproces gefaciliteerd wordt.

Lees het volledige artikel via volgende link.

Knapen Morien Vancampfort (2017). Evidentie voor lichaamsbeweging in de preventie en behandeling van burn out. Neuron 22 4.

azertieWetenschappelijke evidentie voor bewegen in de preventie en behandeling van burn-out. Meer